„Simple precizari: In repetate randuri, am arata urmatoarele: proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost initiat de catre guvernarea tehnocrata, faptul ca CSM( in componenta anterioara) l-a avizat si a propus considerarea zilelor ca fiind executate, ca a fost adoptat de parlament, ca a intrat in vigoare la scurt timp dupa ce am devenit ministru si ca studiul de impact nu se face dupa ce legea intra in vigoare”, a scris pe Facebook, ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Ministrul a mai spus că toate consecințele acestui proiect trebuie asumate de inițiatori.
„PS: Consecintele trebuiesc asumate de catre cei care au initiat, cei care au avizat, de catre cei care au validat respectiva lege”, a mai scris Toader.
Precizările vin după ce în ultima perioadă au fost lansate în spațiul public critici față de recursul compensatoriu, întrucât mai mulți deținuți eliberați au recidivat.
Deputatul USR Stelian Ion a anunțat, luni, că va depune în Parlament un proiect de lege care prevede abrogarea prevederilor referitoare la recursul compensatoriu, precizând că Guvernul ar trebui să vină cu ordonanță de urgență de abrogare.
„USR va depune astăzi (luni-n.r) un proiect de lege care să abroge prevederile referitoare la recursul compensatoriu. O Românie întreagă a observat zilele trecute, a văzut terifiată la televizor imaginile crimei teribile de la Mediaș. Am auzit cu toții de celelalte infracțiuni, de tâlhăriri, de violurile, de faptele comise cu violență de către deținuții care au fost eliberați înainte de termen în baza acestui recurs compensatoriu. Deja este prea târziu. Guvernul ar trebui să vină el cu o ordonanță de urgență de abrogare”, a declarat Stelian Ion, luni la Parlament.
Trei bărbați reținuți în cazul omorului din Mediaș vor fi prezentați luni instanței. Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu precizează că tânărul de 25 de ani a fost omorât cu 11 lovituri de cuțit.
Potrivit prim-procurorului Ion Veștemean, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, polițiștii din Sibiu au fost sesizați că în noaptea de duminică F.M.A. a murit în secția de primiri urgențe a Spitalului Mediaș, ca urmare a unei agresiuni ce a fost exercitată asupra sa de către trei bărbați, agresiune petrecută pe calea de acces a unui club de noapte din Mediaș.
„România, raiul infractorilor! Tudorel, ocrotitorul lor! Astăzi (luni – n.r.) în cadrul ședinței săptămânale a Biroului Executiv al Partidului Național Liberal, voi propune colegilor mei să ia în calcul posibilitatea ca la începutul sesiunii parlamentare să depunem o moțiune simplă la adresa ministrului Justiției”, a transmis Gigel Știrbu, luni pe Facebook.
Deputatul PNL a adăugat faptul că foștii deținuți ce au beneficiat de recursul compensatoriu și astfel au comis o serie de noi infracțiuni.
„Vedem o întreagă avalanșă de fapte infracționale comise de infractori care au beneficiat de recursul compensatoriu, de la crime și violuri până la tâlhării și alte infracțiuni cu violență. De doi ani de zile, principala preocupare a actualului ministru este cum să apere infractorii!”, a conchis Știrbu.
Referitor la acest subiect, deputatul PNL Florin Roman a anunțat, duminică seara, că va depune un proiect de lege care prevede că persoanele care comit infracțiuni cu violențe, crime, tentative de crimă, tâlhărie sau viol să nu mai beneficieze de predeverile Legii privind regimul compensatoriu. El a reamintit că aproape 11.000 de infractori au fost eliberați mai devreme, iar 700 s-au reîntors deja în închisori.
Pe 31 octombrie, plenul Camerei Deputaților a respins moțiunea simplă intitulată „Ministrul Justiției, un ministru de nota 4 (patru)”, prin care PNL și USR îi solicită demisia lui Tudorel Toader.
Documentul arăta că acesta este vinovat de faptul că ridicarea MCV devine un obiectiv tot mai îndepărtat pentru români. Partidele de Opoziție îi reproșau ministrului că este „un simplu instrument” în mâna celor deranjați de justiția independentă și că a „promovat politizarea justiției”.
FILMUL CRIMEI DE LA MEDIAȘ. VIDEO CU IMPACT EMOȚIONAL